En arkitekturguide med fire rundturer er skiltet og utgitt som en brosjyre.
Se oversiktskart over turene her: Architekturpfad Dornach Arlesheim.

Goetheanum og omgivelsene

Omvisninger i Goetheanum

Goetheanum er åpen for besøkende daglig fra kl 8.00 til 22.00. Se oversikt over åpningstidene for besøk i Store salen, Modellen av det første Goetheanum i målestokk 1:20, Menneskehetsrepresentanten mellom Lucifer og Ahriman, Rudolf Steiner atelier, Schreinerei (Snekkerbygningen der Julestevnet ble holdt i 1923) og rommet hvor Rudolf Steiner oppholdt seg da han ble syk, fra september 1924 og fram til sin død 30. mars 1925, Rudolf Steiner Arkiv i Haus Duldeck og samt kunstnerbolig i Eurythmiehaus.

Guidebok om Goetheaum og omgivelsene

Boken The Goetheanum – A Guided Tour Through the Building, Its Surroundings and Its History av Hans Hasler er utgitt både på engelsk og tysk. Guideboken gir en fin innføring i Goetheanum, de ulike salene, vinduene og rommene i bygget. Den har også en kort gjennomgang av de viktigste bygningene rundt Goetheanum, omgivelsene og turveiene her oppe på Dornacher-høyden. Felsli – den sirkelformede plassen rundt treet – ble utformet av Rudolf Steiner. Herfra har du med utsikt mot Birs-dalføret. Mellom Goetheanum og Rudolf Steiner Halde ligger urnelunden for Rudolf Steiner, Marie Steiner og Christian Morgenstern, under høye furutrær. Skulpturen Arkad er utformet av Wive Larsson fra Sverige. The Goetheanum – A Guided Tour Through the Building, Its Surroundings and Its History, er utgitt på Verlag am Goetheanum (2010), 96 sider. Boken kan kjøpes hos Antropos bokhandel i Oslo.

Dornacher antroposofer koloni

Arkitekturguiden Die Dornacher Anthroposophen-Kolonie presenterer mer enn 180 Goetheanum-bygninger, boliger og hus i umiddelbar nærhet til Goetheanum, de fleste i Dornach og noen i Arlesheim. Boken gir også bakgrunnstoff om Goetheanumhøyden, antroposofisk byggestil, Rudolf Steiner og organisk arkitektur. Boken tar også for seg det første og annet Goetheanum. I tillegg presenterer den fire rundturer til de viktigste bygningene, inkludert alle som er tegnet av Rudolf Steiner. Rundturene er skiltet med ulike fargekoder og en brosjyre er også utgitt som gir oversikt over husene. Jolanthe Kugler er redaktør for Architekturführer Goetheanumhügel. Die Dornacher Anthroposophen-Kolonie. Boken er utgitt på Niggli forlag, 2011. Den er på tysk og har 210 sider. Se video om Glashaus (1914) tegnet av Rudolf Steiner og med takstein fra Norge.

Klinik Arlesheim, Ita Wegman hus og Sonnenhof

Kun en kort spasertur fra Goetheanum ligger Klinik Arlesheim med det som tidligere het Ita Wegmanklinikken og Lukas Klinik. Følg skiltet rundtur 4. Sykehuset har en vakker hage, eget apotek og servering i sykehuskaféen. I parken ligger huset som Rudolf Steiner tegnet til Ita Wegman hvor Ita Wegman Instituttet i dag holder til. Bak domkirken i Arlesheim ligger Sonnenhof som ble grunnlagt av Rudolf Steiner og Ita Wegman i 1924. Rundtur 4 bringer deg gjennom den frodige hagen med utsikt mot Eremitage. Tur 4 går også innom Weleda AG.

Ermitage

I landskapsparken Ermitage i Arlesheim ligger slottet Birseck, godt synlig fra Goetheanum. Området skal i følge Rudolf Steiner være et gammelt innvielseslandskap, og det er flere myter og fortellinger knyttet til området. På 1700-tallet ble det anlagt en stort engelsk park i romantisk stil, og her finnes grotter, kunstige innsjøer med fisker, foss og mølle. Parken ble åpnet for besøkende i 1785. Birseck er åpen for publikum sommerstid. Michaela Spaar har skrevet boken Odilia – Lebensspuren und Heilimpulse (2013), der hun forteller om de helbredende kreftene til den hellige Odilia og de åndelige og historiske stedene i Ermitage. En skulptur av Odilia står i Arlesheim kirke.

Slottsruinen Dorneck

Fra Eremitage kan du følge en turvei gjennom skogen og videre på lokalvei til Slottsruinen Dorneck fra 1050. På Dornach-høyden foregikk det siste slaget mot Østerrike 22. juli 1499. I slaget mot franskmennene i 1798 ble slottet ødelagt. Like ved ruinen ligger Restaurant Schlosshof, hvorfra du får panoramautsyn over Dornach.

L’Aubier – biodynamisk gård og hotell

L’Aubier EcoHotel og L’Aubier biodynamisk gård ligger en 2 timers biltur sørover fra Dornach ved Neuchatelsjøen. I byen Neuchâtel, som har cirka 32 000 innbyggere, ligger huset der Rudolf Steiner holdt foredragene om Christian Rosenkreutz i september 1911.

Isenheimer Altar i Colmar

Isenheimer Altar av Mathias Grünewald kan du oppleve i museet Unterlinden som ligger midt i den pittoreske bydelen i Colmar i Alsace, Frankrike, cirka 1 times togreise nord for Basel.

Le Corbusiers kapell Notre Dame du Haut

ligger i Ronchamp i Frankrike med togbindelse til Basel. «Vår Frue på Høyden» stod ferdig i 1955. Det enorme grå taket ligner et skip som gir inntrykk av å flyte i luften. Veggene er skråstilte med ulik tykkelse, og i hver himmelretning står et alter. I det sørvestre hjørnet er veggene trukket fra hverandre og erstattet med glass – som en innvendig lyssøyle. Le Corbusier besøkte Goetheanum i 1927, idet betongarbeidet sto ferdig, og det sies å han skal ha latt seg inspirere av bygget.